بسم الله الرحمن الرحیم
و الصلوة و السلام علی خاتم الانبیاء و المرسلین حبیب اله العالمین سیدنا و مولانا ابی القاسم مصطفی محمد صلی الله علیه و آله و سلم
اللهم کن لولیک الحجة ابن الحسن صلواتک علیه و علی آبائه فی هذه الساعة و فی کل الساعة ولیا و حافظا و قاعدا و ناصرا و دلیلا و عینا حتی تسکنه ارضک طوعا و تمتعه فیها طویلا
اصول کافی در کتاب فضل القرآن ، باب البیوت التی یقرا فیها القرآن حدیثی از رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم آورده است که قرار است در ارتباط با این حدیث به اندازه ی وسعمان با دوستان جوان و تحصیلکرده گفتگو و مباحثه کنیم .
وعن لیث بن ابی سلیم رفعه قال : قال النبی صلی الله علیه و آله : نوروا بیوتکم بتلاوة القرآن و لاتتخذوها قبورا کما فعلت الیهود و النصاری.
با تعریفی که از شبهه ارائه شد ، تصور من این است که اهمیت بحث شبهه برای رفقای جوانم دو چندان شده است . شما دارای عقل سلیم هستید ، اقتضای عقل سلیم این است که به چیزی که عاقبت آن برای آدمی مجهول است ، بی مهابا وارد نشود ، جانب احتیاط را نگه دارد .
اگر شبهه بود ، و ما بهر دلیلی وارد در شبهه شدیم ، یعنی ریسک کردیم ، از انتهای آن با خبر نبودیم ، از عقلاء و بزرگترها پرسش نکردیم ، اما به امید اینکه عاقبت آن خیر است ، داخل در شبهه شدیم . اگر لطف خدا شامل حال ما شد و متوجه شدیم که این شبهه ، امر مباحی است ، مورد حلالی است ، تازه مشمول عتاب خدا میشویم .
اگر خدای نخواسته ، شبهه ما را به وادی حرام هدایت کرد و ما را در منجلاب گناه غرق کرد ، اینجا دیگر سر و کارمان با کرام الکاتبین است ، دیگر بحث عتاب نیست ، عقاب خداوند را برای خودمان خریده ایم .
این کلماتی که در روایت آمده حساب ، عقاب و عتاب از آنجاییکه به خدا اسناد داده شده ، هر چقدر تلاش کنیم ، به عمق معنای آن نمیرسیم . ما چه تصوری میتوانیم از سرزنش پروردگار داشته باشیم ؟
شما در زندگی خودتان فکر کنید ، از صبح که از خواب برمیخیزید تا شب که به خواب میروید ، ببینید که چقدر از وقتتان ، چقدر از توجهتان ، سرمایه تان و نیرو و اعصابتان را برای این مورد صرف میکنید که مورد عتاب و سرزنش اطرافیانتان واقع نشوید . بسیاری از کارها که انجام آن برایمان لذت بخش نیست ، ولی ما آنرا انجام میدهیم فقط بخاطر این است که مورد سرزنش ، گله و شکایت دیگران واقع نشویم .
ما ممکن است با سطح گله ی معلم و گله ی دوست آشنا باشیم . و ممکن است عمق سرزنش و عتاب مادر و پدر و فامیل را تجربه کرده باشیم . اما همه ی اینها را که سرهم کنیم باز هم نمیتوانیم ، سر سوزنی از مراتب دشواری و سوزش برخاسته از عتاب پروردگار را تصور کنیم .
حال ، جای آن دارد که مروج توصیه ی این معلم فقیر باشید . بیاییم باب شبهه را گسترده تر از گذشته ببینیم . شبهه را منحصر در غذا خوردن در رستورانهای بین راهی نکنیم .
از آنجاییکه خداوند براین بنده ی ناچیزش منت گذاشته و دوستان جوانی را پای صحبتها و درد دلهایش نشانده ، به اقتضای سن و سال مخاطبین و استفاده ای که اینان از اینترنت و بطور کلی فن آوری مدرن رسانه ای میکنند ، قصدم این است که از شبهه ی در سایتهای اینترنتی صحبت کنم . موارد دیگر شبهه را خود دوستان من مطالعه کنند .
ادامه دارد....